Joi, 30 mai 2024, a avut loc, la Bucuresti, Intalnirea membrilor Biroului Comitetului Director pentru Cultura, Patrimoniu si Peisaj (CDCPP) al Consiliului Europei – prima reuniune de acest fel care s-a desfasurat in afara Strasbourg-ului. Evenimentul a fost organizat de Institutul National pentru Cercetare si Formare Culturala (INCFC), in parteneriat cu Institutul National al Patrimoniului (INP), si s-a desfasurat la Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR).
„Este un adevarat privilegiu pentru Romania sa gazduiasca aceasta intalnire si, in acelasi timp, sa sarbatorim 75 de ani de la infiintarea Consiliul Europei si 70 de ani de la adoptarea Conventiei Culturale Europene. Cu totii cunoastem si agream rolul esential al Consiliului Europei in consolidarea legaturilor culturale dintre statele membre, dar si faptul ca initiativele si programele sale promoveaza contributia culturii in abordarea problemelor actuale ale societatii”, a declarat Raluca Turcan, Ministrul Culturii, in deschiderea sedintei.
La finalul zilei, invitatii internationali, alaturi de manageri ai institutiilor publice de cultura, diplomati, academicieni si experti in politici culturale, au participat la Sesiunea speciala „Romania si Consiliul Europei: roluri si obiective pentru cultura si patrimoniu”, inclusa in mod exceptional in programul reuniunii.
In interventia sa, Sergiu Nistor, Consilier Prezidential, a subliniat: „Consiliul Europei este a doua structura internationala, dupa Organizatia Internationala a Francofoniei, care, prin acceptarea tarii noastre in randurile membrilor sai, a atestat eforturile statului roman post-revolutionar de edificare a unei noi societati, pe fundamente de drept si a incurajat parcursul societatii romanesti pe calea insusirii valorilor democratice.”
„Dincolo de contextul fragil in care ne aflam, cautam modalitati de a face din diplomatia culturala si relatiile culturale internationale doua notiuni distincte care se refera la acelasi subiect, ca parte a unei agende de politica externa mai cuprinzatoare. Consiliul Europei ne ofera un instrument foarte puternic, incorporat in Conventia Culturala Europeana. Ii asiguram, pe toti membrii CDCPP si pe reprezentantii Consiliului Europei, ca pot conta pe Romania in indeplinirea obiectivelor stabilite”, a precizat Andrei Luca, Director – Directia Diplomatie Culturala, Educatie si Stiinta, in cadrul Ministerul Afacerilor Externe.
Terje Birkrem Hovland, Presedintele Biroului CDCPP a adaugat ca „programele si initiativele Consiliului Europei (Strategia 21, Zilele Europene ale Patrimoniului, Rutele Culturale etc.) incurajeaza participarea, schimburile culturale si dialogul intercultural, contribuie la consolidarea comunitatilor locale si la dezvoltarea sustenabila. Astazi, avem oportunitatea de a discuta despre aceasta mostenire in contextul Romaniei si, totodata, de a privi in viitor promovand relevanta culturii, a patrimoniului si a peisajului intr-o lume aflata in continua evolutie.”
Carmen Croitoru, Vicepresedinte al Biroului CDCDP si Director General INCFC, a mentionat ca „recunoscand rolul fundamental al organizatiei de la Strasbourg, Romania a semnat si a ratificat, pana in acest moment, 170 de conventii si acorduri. Proiectiile si recomandarile Consiliului Europei ne reamintesc ca societatea democratica este construita pe un sistem cu institutii si bunuri culturale cu incarcatura identitara si semnificatie. Pentru multe tari care au devenit membre mai tarziu, Cultura este domeniul cu un puternic impact politic, deoarece poate actiona acolo unde politicienii nu reusesc sa ajunga.”
„Facand o paralela intre Consiliul Europei si Reteaua Institutelor Culturale Nationale din Europa (EUNIC), al carei Vicepresedinte am onoarea de a fi, pot spune ca cele doua organizatii au o vocatie comuna pentru ca ofera un cadru care uneste si include, mentine si creeaza punti de dialog intre parteneri”, a declarat Liviu Jicman, Presedintele Institutului Cultural Roman.
„Este datoria noastra sa gasim cele mai bune modalitati, cele mai bune practici si politici pentru a prezerva, conserva si proteja patrimoniul cultural. Abordarea pluri-disciplinara si inter-disciplinara a patrimoniului este singurul scenariu pe care ar trebui sa il luam in considerare”, a adaugat Oana Zaharia, Director General – Institutul National al Patrimoniului.
Intalnirea reprezentantilor la nivel inalt ai Consiliului Europei, organizata la Bucuresti, a oferit o platforma de discutie despre importanta politicilor, strategiilor si bunelor practici ale Consiliului Europei pentru promovarea rolului culturii in societatea democratica, subliniind, in acelasi timp, actiunile pe care Romania le intreprinde, ca stat membru al organizatiei, pentru a promova si implementa valorile si standardele comune.
Institutul National pentru Cercetare si Formare Culturala (INCFC), aflat in subordinea Ministerului Culturii, este singurul institut national care are ca obiective studierea, cercetarea si furnizarea de date statistice pentru domeniul culturii, precum si formarea continua a celor care aleg o cariera in sectorul ocupational cultura.
Consiliul Europei este principala organizatie de aparare a drepturilor omului pe continent. Aceasta include 46 de state membre, dintre care 27 sunt membre ale Uniunii Europene. Consiliul are un rol crucial in promovarea democratiei, protejarea drepturilor omului si asigurarea respectarii statului de drept in Europa.
Comitetul Director pentru Cultura, Patrimoniu si Peisaj (CDCPP) este un organism specializat din cadrul Consiliului Europei al carui principal scop este acela de a supraveghea si coordona activitatile legate de patrimoniul cultural, diversitatea culturala, precum si de protectia si promovarea peisajelor in intreaga Europa. CDCPP joaca un rol crucial in elaborarea politicilor privind patrimoniul cultural si peisajul in Europa, asigurandu-se ca aceste bunuri valoroase sunt protejate si promovate pentru generatiile prezente si viitoare.
Adauga comentariu