De la diplomatie la preotie – marturisiri de suflet, facute cu smerenie de parintele Bogdan Tataru-Cazaban, in dialog cu Razvan Bucuroiu si Andrei Victor Dochia. Sambata, 4 mai, de la ora 23:00, la TVR 1. De la 23:50, urmarim Slujba Invierii, in direct de la Catedrala Patriarhala din Bucuresti.
„Primul lucru care s-a petrecut si pe care l-am simtit, de care am fost absolut constient, imediat dupa hirotonie, a fost o extraordinara disponibilitate de a-i imbratisa pe ceilalti”, spune cu bucurie in ochi parintele Bogdan Tataru-Cazaban, istoric al religiilor si doctrinelor filosofice, fost consilier de stat pe probleme de cultura si culte la Departamentul pentru Relatia cu Autoritatile Publice si Societatea Civila al Administratiei Prezidentiale, fost ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei pe langa Sfantul Scaun, fost ambasador al Romaniei pe langa Ordinul Suveran Militar de Malta si membru al Institutului de istorie a religiilor, in Academia Romana.
De aproape un an, Bogdan Tataru-Cazaban pastoreste credinciosii bisericii Bucur Ciobanul, asezamant emblematic pentru viata crestina din Bucuresti. Despre acest lacas de cult din inima Capitalei, despre frumusetea si profunzimea Sarbatorii Invierii Domnului, despre minunea Luminii Sfinte de la Ierusalim, dar si despre primul Paste al preotului Tataru-Cazaban si trecerea de la straiele civile ale intelectualului crestin, ale savantului si diplomatului de cariera la vesmintele harului preotesc discuta parintele Bogdan Tataru-Cazaban cu realizatorii TVR Razvan Bucuroiu si Andrei Victor Dochia. Editia speciala „Universul credintei”, filmata chiar la biserica Bucur Ciobanul, se vede la TVR 1 sambata, 4 mai, de la ora 23:00.
Despre minuni. Caci despre ce altceva s-ar putea vorbi, cu sfiala, in Noaptea Invierii lui Hristos? Ele sunt vizibile, spune invitatul, dar trebuie sa avem ochi pentru ele. Insasi rezistenta micutei biserici aflate in imediata proximitate a manastirii Radu Voda, in anii demolarilor comuniste, poate fi considerata o minune… Despre ea si despre enoriasii ei ne spune mai multe parintele Tataru-Cazaban, chemat la preotie „dupa un lung ocol, de cel putin doua decenii”, dupa cum, cu smerenie, marturiseste chiar el.
Cum a trait acest prim post al Pastilor, in calitate de preot si parinte duhovnic? „Noi nu suntem preoti pentru noi insine. Noi suntem preoti pentru cei care vin sa se roage, impreuna cu noi, lui Dumnezeu. Aceasta perioada a insemnat, pentru mine […] o extraordinara constiinta a solidaritatii cu ceilalti”, ne impartaseste el. Acum asteapta Sfintele Pasti, „Sarbatoarea sarbatorilor, […] sarbatoarea miezului credintei noastre”, simtind, poate mai constient si mai profund ca oricand, biruinta vietii asupra mortii, trecerea de la intuneric la Lumina. De altfel, si mesajul sau catre telespectatori, mai credinciosi sau mai putin credinciosi, indeamna la acea fericire a celor care „n-au vazut si au crezut”: „Sa incerce sa nu se opreasca inainte de a pasi pragul bisericii. Sa vina sa-l cunoasca pe Dumnezeu.”
Andrei Victor Dochia si Razvan Bucuroiu ne asteapta, asadar, alaturi de parintele Bogdan Tataru-Cazaban, sa asistam la un dialog presarat cu exemple din scrierile teologului francez Olivier Clément, ale Sfintilor Ioan Gura de Aur sau Ioan Scararul, cu marturisiri de suflet, facute cu modestie si evlavie, ce ne va pregati sa primim Lumina.
Inainte cu zece minute de miezul noptii, iesim din atmosfera intima a micii biserici Bucur Ciobanul, pentru a fi martorii Slujbei Invierii, oficiata la Catedrala Patriarhala din Bucuresti de catre Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.
O editie speciala „Universul credintei” urmarim, de altfel, si in Vinerea Mare, cand, de la ora 18:00, TVR 1 transmite in direct Denia Prohodului, tot de la Catedrala Patriarhala din Bucuresti. Ramanem in „Universul credintei” si in dimineata zilei de Pasti, cand Andrei Victor Dochia ne da intalnire, ca de obicei, la ora 7:00, la TVR 1, iar de la 8:30, realizatorul TVR si parintele Constantin Necula ne impartasesc din „Bucuria credintei”.
Toate aceste programe pot fi urmarite simultan si de romanii din afara granitelor, la TVR International.