In vederea protejarii flancului sud-estic al NATO, in jur de 2.000 soldati germani din cadrul Diviziei Schnelle Krafte (Division Rapid Forces) precum si numerosi militari ai altor aliati NATO si personal de sprijin participa la un exercitiu in Romania.
Pentru desfasurarea exercitiului multinational de desant in Romania, a fost operationalizat Forward Command Post al Diviziei in Ungaria, ca natiune gazda, precum si postul de comanda al brigazii aeropurtate 1.
Militarii germani, alaturi de aliatii din Tarile de Jos, Franta, Spania, SUA si Romania, vor participa la cel mai mare exercitiu NATO de la sfarsitul Razboiului Rece. Aproximativ 5.000 de militari vor lua parte. La diferitele misiuni de desant vor participa pana la 1.500 de parasutisti si forte specializate. Loctiitorul sefului Statului Major al Fortelor Terestre, generalul de brigada Pop, a numit aceasta operatiune un eveniment istoric.
Obiectivul exercitiului NATO SWIFT RESPONSE din Romania si Ungaria, desfasurat sub comanda general-maiorului german Dirk Faust, comandantul Diviziei Schnelle Krafte, este protejarea flancului sud-estic al NATO.
Ambasadorul Dr. Peer Gebauer subliniaza: „Prin participarea numeroasa a trupelor germane la exercitiul NATO SWIFT RESPONSE sub comanda general-maiorului german Dirk Faust, Germania demonstreaza din nou ca ne situam ferm alaturi de aliatii nostri, aducand o contributie relevanta la asigurarea securitatii Romaniei si a flancului de sud-est al NATO. Multumesc militarilor Diviziei Schnelle Krafte, precum si tuturor celorlalte forte participante pentru contributia lor importanta. In aceste vremuri dificile, trebuie sa facem totul, ca aliati NATO, pentru asigurarea protectiei cetatenilor nostri si a teritoriului aliat. In acest sens, capacitatea unei deplasari rapide de trupe este decisiva. Multumesc Fortelor Terestre romane pentru ospitalitate si excelenta colaborare.”
General-maior Dirk Faust, comandantul Diviziei Schnelle Krafte, precizeaza: „In cadrul operatiunii SWIFT RESPONSE, se desfasoara exercitii de desant si debarcare din elicoptere, in conditii de lupta, pentru a demonstra deplasarea rapida a unor trupe rapid operationale. Pe langa pregatirea pentru deplasare si lupta, demonstrarea disponibilitatii de aparare a tarii si a aliantei la frontiera externa a NATO este obiectivul principal al acestui exercitiu.
Aceasta este, desigur, comunicare strategica. Transmitem un semnal general foarte clar cu exercitiul «STEADFAST DEFENDER», ca suntem oricand foarte rapid operationali pentru deplasarea de forte in acele zone, in care este nevoie de ele si in care descurajeaza agresiunea oricarui adversar”.
Divizia Schnelle Krafte urmareste, in principiu, deplasarea strategica pe distante mari intr-un timp foarte scurt, pentru a fi oriunde rapid operationala. In acest sens, sunt utilizate toate modalitatile de transport posibile: aerian, terestru si feroviar.
In acest sens, nu doar in cazul deplasarilor, ci si in cazul operatiunilor ale Air Mobile Task Force (AMTF), sunt utilizate cele mai diferite modele de aeronave ale natiunilor participante. In total, este vorba despre aproximativ 40 aeronave cu aripi fixe si 35 de elicoptere, precum si 200 vehicule terestre.