Pe masura ce zilele devin mai scurte si se intuneca mai devreme, mintea si corpul nostru incep sa se adapteze la noul anotimp.
“Fiecare anotimp vine cu specificul sau si, odata cu acesta, cu o serie de emotii si stari care ne pot lua prin surprindere. De exemplu, toamna, cu zilele sale mai scurte si lumina solara redusa, poate declansa stari de melancolie sau chiar anxietate.” ne spune hipnoterapeutul Eugen Popa, presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza
Iata cateva lucruri surprinzatoare despre cum iti afecteaza venirea toamnei corpul si mintea:
Energie
Pe masura ce toamna avanseaza, zilele devin mai scurte si esti expus la mai putina lumina solara. Acest lucru iti deregleaza ritmul circadian si poate afecta ciclurile de somn. Este posibil sa observi ca dormi mai mult decat in timpul verii. De fapt, un studiu de la Harvard Medical School arata ca in octombrie, oamenii dorm in medie cu aproximativ 2,7 ore mai mult pe noapte, cea mai mare medie din an. Aceasta nevoie crescuta de somn se numeste hipersomnie si este exact opusul insomniei.
Pentru ca in timpul zilei de toamna primesti mai putine raze ultraviolete, corpul tau devine confuz si are nevoie de mai mult somn pentru a se recupera. Cu toate acestea, din cauza lipsei de raze ultraviolete, ritmul tau circadian este perturbat, iar calitatea somnului sufera. Asa ca, desi dormi mai mult, te trezesti totusi obosit.
Solutia? Incearca sa iesi la aer curat si sa te expui la soare, daca poti, si ofera-ti mai mult timp pentru somn. Daca reusesti, un pui de somn scurt la pranz poate fi o modalitate excelenta de a-ti creste nivelul de energie in mijlocul zilei. Fii bland cu tine si intelege ca poate dura cateva saptamani pana te obisnuiesti.
Starea de spirit
Schimbarea sezonului inseamna adesea o schimbare a programului pentru multi dintre noi. Scoala a inceput, programul de lucru poate deveni mai incarcat si poate parea ca viata ta scapa de sub control. Cei care se confrunta cu anxietate raporteaza adesea o crestere a simptomelor in timpul toamnei.
Lipsa luminii solare poate crea, de asemenea, simptome asemanatoare depresiei la multe persoane. Daca simti ca nu ai suficienta energie, te simti trist sau observi o crestere a gandurilor negative, este posibil sa experimentezi Tulburarea Afectiva Sezoniera.
Solutia? Expunerea la cat mai multa lumina solara posibila va avea un impact pozitiv asupra anxietatii crescute si va ajuta la cresterea nivelului de vitamina D in corp, ceea ce poate usura simptomele tulburarii sezoniere. Adaugarea unor plante adaptogene, cum ar fi ashwagandha in rutina ta poate ajuta corpul sa se adapteze la stres si anxietate si sa iti sustina starea de spirit pe parcursul schimbarii sezonului.
Fii bland cu tine si acorda-ti timp pentru odihna si ingrijire personala. Nu te forta prea tare cu lista de sarcini si asigura-te ca iti lasi timp pentru relaxare.
Sanatate
Toamna semnaleaza corpului tau ca vine iarna. Din punct de vedere evolutiv, iarna este o perioada dificila cand pamantul este sterp si mancarea este rara. Corpul tau este programat sa consume mai multe alimente bogate in energie, cum ar fi grasimile si carbohidratii, iar metabolismul poate incetini in incercarea de a stoca aceasta energie pentru iarna.
Asadar, daca te trezesti poftind la inghetata sau visand la o portie mare de paste, sa stii ca este o reactie normala la toamna. Dar daca simti ca pierzi controlul asupra alimentatiei sau ca acumulezi greutate nedorita, iata cateva solutii:
Solutia? Concentreaza-te pe produse de sezon, cum ar fi cartofii dulci, dovlecii, merele, verdeturile si mancaruri confortabile precum supele si tocanitele de casa. Ofera corpului tau alimente sanatoase si satisfacatoare, iar poftele tale vor fi potolite cu mancare hranitoare.
Ramai activ. Chiar si cu zilele care se scurteaza si temperaturile care scad, este important sa ramai activ in timpul toamnei. Incearca sa-ti adaptezi rutina obisnuita pentru a face fata schimbarilor de apetit si energie.
Asigura-te ca bei suficienta apa la temperatura camerei. Deshidratarea poate fi mai frecventa in lunile mai reci, deoarece lipsa caldurii nu ne semnaleaza setea la fel de eficient.
Strategii pentru a atenua impactul schimbarii de anotimp asupra sanatatii tale mintale:
1. Fii activ: Participa la activitati fizice, atat in interior, cat si in aer liber. Exercitiile fizice au un efect pozitiv documentat asupra sanatatii mintale.
2. Adopta o rutina: Stabilirea unor rutine poate oferi stabilitate si structura, ajutandu-te sa faci fata schimbarilor.
3. Ramai conectat: Relatiile sociale iti pot imbunatati starea de spirit si sanatatea mintala.
4. Mindfulness si meditatie: Aceste practici te pot ajuta sa reduci stresul si sa iti imbunatatesti claritatea mentala.
5. Implica-te in activitatile de sezon: Participarea la activitati specifice toamnei te poate ajuta sa adopti o atitudine pozitiva fata de schimbari..
Eugen Popa este unul dintre cei mai cunoscuti si bine pregatiti traineri din Romania si presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza. De-a lungul carierei s-a specializat atat in metode de terapie si dezvoltare personala Occidentale (Hipnoza, NLP, Mindset, Habits, Psihologie Pozitiva) cat si Orientale (Meditatie, Yoga, Spiritualitate), fiind astazi un trainer holistic in toata puterea cuvantului. Studiile sale l-au purtat pe trei continente, in Europa, Asia si Statele Unite, iar pana in prezent a sustinut conferinte, traininguri si workshop-uri in Thailanda, Statele Unite ale Americii, Brazilia, Turcia, Grecia, Anglia, Germania etc., la care au participat mii de oameni.