Home » Ambasada Germaniei sprijina cu suma de 45.000 de euro un proiect educational in vederea consolidarii constiintei democratice si a prevenirii incalcarii drepturilor omului
Comunicate Educatie

Ambasada Germaniei sprijina cu suma de 45.000 de euro un proiect educational in vederea consolidarii constiintei democratice si a prevenirii incalcarii drepturilor omului

Ambasada Germaniei la Bucuresti sprijina proiectul „Unpacking the Past – Strengthening Democratic Resilience and Human Rights through Education and Youth Empowerment“ al ONG-ului „Institutul Auschwitz pentru Prevenirea Genocidului si a Atrocitatilor in Masa (IAPG) “ cu suma de 44.996 de euro. Societatile democratice se confrunta tot mai des cu campanii demagogice, care polarizeaza, cu scopul de a influenta discursul public privind provocari actuale sociale, economice si politice, divizand societatea. De multe ori, grupurile-tinta vulnerabile ale acestor actiuni sunt cu precadere persoane tinere, afine retelelor sociale.
Prin acest proiect al Institutului Auschwitz, este promovat in mod deliberat un program destinat tinerilor, program care imbina elemente pedagogice privind democratia, drepturile omului si statul de drept cu o perspectiva inedita: obiectivul pe termen lung al prevenirii genocidelor si atrocitatilor in masa. In cadrul unui seminar de cinci zile, pornind de la lectiile trecutului, participantii invata sa recunoasca din timp semne ale declinului democratiei si factori de risc pentru violenta.

Insarcinatul cu afaceri a.i. Christian Plate: „Legea fundamentala a Republicii Federale Germania a implinit anul acesta 75 de ani. Drepturile fundamentale si drepturile omului ancorate in aceasta reprezinta pilonii democratiei noastre. Drepturile fundamentale civice precum libertatea de exprimare si libertatea de asociere, dreptul la alegeri democratice si respectarea Constitutiei de catre puterea legislativa, cea executiva si cea judecatoreasca reprezinta garantii pentru libertate si pace. In vremuri ale polarizarii si de crestere a extremismului, este important ca ele sa fie protejate in mod sustenabil. De aceea sustinem acest proiect, care intermediaza tinerilor cercetatori din Romania si din Germania abilitatile de a apara aceste drepturi.“
Dr. Gabriela Ghindea, Directorul Programelor din Bazinul Mediteranean – IAPG, Bucuresti: „In perioade marcate de polarizare, de tendinte de radicalizare, teama fata de viitor, suspiciuni si lipsa de empatie, precum si de defetism, acest proiect-pilot reprezinta o pledoarie pentru intoarcerea la un dialog critic si constructiv pe subiecte dificile. Obiectivul proiectului este intermedierea pentru studenti ai facultatilor din Romania si Germania de cunostinte de baza si de competente pentru a identifica factorii de risc pentru eroziunea democratiei si disponibilitatea la violenta din societatile lor si pentru a-i combate eficient. Suntem onorati si ne bucuram ca putem sa formam, impreuna cu Ambasada Germaniei si Fundatia Konrad Adenauer, o comunitate de oameni tineri, dornici de a invata si motivati sa dezvolte si sa implementeze in mediul lor strategii eficiente de preventie, pentru ca sintagma «Never Again» sa devina realitate.“

Context:
Institutul Auschwitz pentru Prevenirea Genocidului si a Atrocitatilor in Masa (IAPG) ofera in cadrul Programelor din Bazinul Mediteranean formare, formare de specialitate si sustinere tehnica pentru decidenti politici, personal de conducere din societatea civila si experti din domeniul academic in toata Europa de Sud-Est. Activitatile IAPG din regiune, coordonate de la Bucuresti (Romania), sunt concepute atent, astfel incat sa intermedieze participantilor cunostintele si instrumentele necesare precum si capacitatile de networking pentru elaborarea si implementarea unor strategii eficiente si a unor linii directoare pentru prevenirea violentei bazate pe identitate.
Cu peste un deceniu de experienta, IAPG poate dezvolta strategii pentru identificarea si reactionarea la factori critici de risc pentru atrocitati in masa, precum si optiuni relevante de reactii politice. In acest mod, Institutul Auschwitz este in masura sa colaboreze cu reprezentanti ai guvernelor si alti actori din sectorul public din regiune, pentru a reactiona la semnale de alarma, inca inainte sa se ajunga la o reactie violenta.
In plus, IAPG foloseste cadre flexibile de dialog, pentru a crea posibilitati de colaborare intre grupuri de interese relevante la nivel national, regional si international. IAPG se implica pentru consolidarea unei noi retele regionale de experti in materie de preventie, si anume Mediterranean Basin Network for Atrocity Crimes Prevention (MBN), si pentru promovarea unei agende regionale cuprinzatoare privind preventia atrocitatilor.

https://art-press.ro/wp-content/uploads/2024/10/Ambasada-Germaniei-sprijina-cu-suma-de-45.000-de-euro-un-proiect-educational-1-scaled.jpg

Facebook