Home » Codependenta emotionala: O dinamica toxica a relatiilor
Comunicate Psihologie

Codependenta emotionala: O dinamica toxica a relatiilor

Codependenta emotionala este o forma subtila, dar profund distructiva, de dependenta emotionala care afecteaza multe relatii, fie ele romantice, de prietenie sau familiale. In esenta, aceasta implica o relatie in care o persoana isi centreaza intreaga existenta pe nevoile si emotiile altcuiva, pierzandu-si propria identitate in acest proces.

Codependenta emotionala apare atunci cand o persoana isi formeaza o legatura emotionala exagerata si nesanatoasa cu altcineva, adesea renuntand la propriile dorinte, nevoi si identitate pentru a-si asigura acceptarea si dragostea acelei persoane. Aceasta nu inseamna doar ca cineva este atasat emotional de partenerul sau, ci ca intregul sau sens al valorii personale si fericirii depinde de acea relatie.

Angela Nutu, psihoterapeut si coach: “ Relatiile codependente sunt construite in jurul unui dezechilibru de putere, in care nevoile celui care primeste sunt mereu prioritizate. Acest lucru il face pe cel care ofera sa continue sa dea, adesea sacrificandu-se pe sine. Termenul de „codependent” a fost initial folosit pentru a descrie pe cineva care se afla intr-o relatie cu o persoana dependenta si careia, intr-o forma sau alta, ii sustinea acea dependenta pentru a se simti util si dorit, insa ulterior acest termen si-a largit semnificatiile si se refera, de asemenea, la persoane care sunt dispuse sa-si sacrifice propria bunastare pentru a indeplini nevoile si dorintele celuilalt.

Codependenta apare atunci cand o persoana crede ca este responsabilitatea sa „salveze” pe altcineva, avand grija de toate nevoile acelei persoane. O persoana codependenta isi construieste identitatea in jurul acestui rol si ajunge sa se sacrifice constant in relatie.

Simptomele si semnele codependentei emotionale
De multe ori, cei care traiesc in relatii de codependenta emotionala nu sunt constienti de problema sau nu isi dau seama ca exista alternative mai sanatoase. Iata cateva semne care pot indica o relatie codependenta:

1. Sacrificiu personal excesiv
Persoana codependenta va face orice pentru a satisface nevoile partenerului sau, chiar si cu pretul sacrificarii propriilor nevoi, valori sau interese. Acest comportament poate duce la resentimente si epuizare emotionala pe termen lung.

2. Frica de abandon
O frica constanta de a pierde relatia sau de a fi abandonat poate domina mintea persoanei codependente. Aceasta poate face ca individul sa tolereze comportamente abuzive sau sa ramana in relatii nesatisfacatoare din teama de a fi singur.

3. Lipsa granitelor personale
Codependenta emotionala implica o confuzie intre granitele personale si cele ale celuilalt. Persoana codependenta nu poate diferentia intre propriile emotii si nevoi si cele ale partenerului, fiind adesea incapabila sa spuna „nu” sau sa stabileasca limite sanatoase.

4. Necesitatea constanta de aprobare
Persoanele codependente se bazeaza excesiv pe confirmarea si aprobarea din partea celorlalti pentru a se simti valoroase. Ele pot dezvolta o nevoie compulsiva de a fi pe placul celorlalti si de a evita conflictele, chiar si atunci cand acestea sunt necesare.

5. Neglijarea propriei dezvoltari personale
Focalizarea exclusiva pe relatie poate duce la neglijarea propriei dezvoltari. Oamenii codependenti pot renunta la cariera, hobby-uri, prieteni sau interese personale pentru a se dedica complet partenerului.
Intr-o relatie codependenta, ambii parteneri pot dezvolta tipare de comportament care intaresc o dinamica dezechilibrata. O persoana tinde sa fie mereu altruista, in timp ce cealalta se obisnuieste sa fie rasfatata. Insa, aceasta dinamica poate fi schimbata prin modificarea comportamentului codependent.

Cum incepi sa te vindeci de codependenta? (3 pasi):
Pe scurt, vindecarea din codependenta inseamna sa te reconectezi cu tine insuti. Este nevoie sa schimbi focusul inapoi asupra ta, sa-ti redescoperi nevoile, dorintele si visele, in timp ce inveti sa gestionezi relatiile intr-un mod echilibrat si sanatos.

1.Recunosti ca gandirea obsesiva despre „cealalta persoana” este un simptom al unor traume emotionale nerezolvate din tine. Esti constient ca ai nevoie de vindecare in loc sa cedezi sentimentelor obsesive.

2.Te informezi despre ce este codependenta, cum arata si de ce apare.

3.In functie de severitatea comportamentului tau codependent, poti alege sa lucrezi cu un terapeut pentru a identifica tendintele nesanatoase si a descoperi dinamici familiale sau traume din trecut care au dus la aceste comportamente.

“Recunoasterea semnelor de codependenta este primul pas. Apoi, constientizarea de sine si schimbarea activa a comportamentului te ajuta sa iti reduci tendintele codependente. Fii bland cu tine in acest proces, deoarece e nevoie de timp pentru a schimba acest tipar de comportament invatat.” concluzioneaza Angela Nutu.

Angela Nutu este Psihoterapeut si unul dintre cei mai cunoscuti si bine pregatiti traineri din Romania, Vicepresedinte al Asociatiei Romane de Hipnoza. Are experienta de peste 10 ani in domeniul comunicarii si al instruirii adultilor si de peste 15 ani in domeniul antreprenoriatului si al afacerilor. Membru Fondator al Asociatiei Romane de Coaching, Formator acreditat ANC, Trainer acreditat NLP si Psihoterapeut.

Facebook