Home » Cum recunosti abuzul emotional in cuplu?
Comunicate Psihologie

Cum recunosti abuzul emotional in cuplu?

Nu toate tipurile de abuz vin cu semne vizibile sau avertismente. Abuzul emotional poate lua mai multe forme. Uneori se poate ascunde sub forma unor cuvinte dulci. Alteori, in valuri de tacere completa.

Poate fi dificil sa iti dai seama cand esti victima abuzului emotional. Poate nu recunosti unele dintre semne. Poate ai ajuns sa crezi ca esti prea sensibil sau ca toate relatiile sunt asa.

Dar cand incepi sa te simti izolat, lipsit de putere sau fara valoare in relatia ta, ar trebui sa acorzi mai multa atentie si sa inveti sa identifici semnalele de alarma.

Abuzul emotional implica controlarea unei alte persoane prin folosirea emotiilor pentru a critica, jena, rusina, invinovati sau manipula. Desi cel mai des apare in relatiile de cuplu sau casatorie, abuzul emotional poate aparea in orice tip de relatie – inclusiv intre prieteni, membri ai familiei si colegi de munca.

Angela Nutu, psihoterapeut si coach: “Scopul principal al abuzului emotional este de a controla cealalta persoana prin discreditarea, izolarea si reducerea ei la tacere. Este una dintre cele mai greu de recunoscut forme de abuz, deoarece poate fi subtila si insidioasa. Totusi, in unele cazuri poate fi si evidenta si manipulativa. Abuzul emotional in cuplu poate aparea treptat si subtil. La inceput, comportamentul agresorului poate fi confundat cu comportamente “normale” intr-o relatie, precum sarcasmul sau critica constructiva. Cu timpul, aceste comportamente devin tot mai frecvente si mai intense.”

Oricum ar fi, abuzul emotional poate sa iti submineze stima de sine, facandu-te sa te indoiesti de propriile perceptii si de realitate. In cele din urma, te poti simti prins intr-o capcana. Persoanele abuzate emotional sunt adesea prea ranite pentru a mai suporta relatia, dar si prea speriate pentru a pleca.

Cum recunosti abuzul emotional?
Abuzul emotional poate aparea chiar daca nu toate semnele sunt prezente. Poate fi subtil si greu de detectat, dar daca te simti ranit, frustrat, confuz, neinteles, depresiv, anxios sau fara valoare in relatia ta, este posibil sa fii victima abuzului emotional. Iata cateva semne importante:
Asteptari nerealiste: Persoana de langa tine iti cere lucruri nerezonabile, asteapta sa iti sacrifici nevoile pentru ale sale si te critica constant.
Invalidarea: Iti respinge sau distorsioneaza perceptiile si sentimentele, te acuza ca esti prea sensibil si obisnuieste sa iti respinga opiniile.
Creeaza haos: Initiaza certuri inutile, face declaratii confuze si se comporta imprevizibil, facandu-te sa te simti nesigur.
Santaj emotional: Persoana de langa tine te manipuleaza prin vinovatie, te umileste si foloseste fricile tale pentru a te controla.
Superioritate: Obisnuieste sa te invinovateasca pentru greselile sale si foloseste sarcasmul pentru a te desconsidera. Face glume pe seama ta si are convingerea ca stie mai bine decat tine.
Controlul si izolarea: Vrea sa controleze cu cine te vezi, iti monitorizeaza activitatile digitale, te acuza de infidelitate si iti restrictioneaza libertatea.
Recunoasterea acestor semne te poate ajuta sa iei primele masuri pentru a opri abuzul emotional.

Cum poti aborda problema abuzului emotional cu partenerul meu?
Abordarea problemei abuzului emotional cu partenerul tau poate fi dificila si delicata, mai ales ca adesea apare refuzul de a comunica despre aceste aspecte din partea lui.

Este recomandat sa alegi un moment potrivit si sa comunici deschis si sincer despre sentimentele si nevoile tale.

Daca nu te simti in siguranta sau nu esti confortabil sa discuti aceasta problema cu partenerul, poti solicita ajutorul unui terapeut specializat in psihoterapie de cuplu.

Terapia de cuplu sau terapia individuala pot fi optiuni eficiente pentru a aborda problemele de comunicare si de relationare care stau la baza abuzului emotional.

In unele cazuri, poate fi necesara interventia legala sau separarea de partenerul abuziv

“Pentru a preveni abuzul emotional in cuplu, este important sa promovam relatii sanatoase si respectuoase, bazate pe comunicare deschisa si egalitate. Este esential sa fim constienti de limitele personale si sa nu toleram sau justificam comportamente abuzive din partea partenerului. Daca observam semne de abuz emotional, este important sa actionam si sa cautam ajutor..” concluzioneaza Angela Nutu.

Angela Nutu este Psihoterapeut si unul dintre cei mai cunoscuti si bine pregatiti traineri din Romania, Vicepresedinte al Asociatiei Romane de Hipnoza. Are experienta de peste 10 ani in domeniul comunicarii si al instruirii adultilor si de peste 15 ani in domeniul antreprenoriatului si al afacerilor. Membru Fondator al Asociatiei Romane de Coaching, Formator acreditat ANC, Trainer acreditat NLP si Psihoterapeut.

Facebook