Mayumi Kanagawa din Statele Unite ale Americii a castigat Concursul International George Enescu 2024, Sectiunea Vioara, dupa o Finala in care a interpretat Concertul nr. 3 in si minor pentru vioara si orchestra op. 61 de Camille Saint-Saëns. Pe locul al doilea s-a situat Hyeonjeong Lee din Coreea de Sud iar pe locul al treilea Wakana Kimura din Japonia.
Mayumi Kanagawa (30 de ani, Statele Unite ale Americii) este castigatoarea celei de a XIX-a editii a Concursului International George Enescu, Sectiunea Vioara, la sfarsitul unei Finale in care a interpretat Concertul nr. 3 in si minor pentru vioara si orchestra op. 61 de Camille Saint-Saëns, acompaniata de Orchestra Filarmonicii “George Enescu”, sub bagheta dirijorului Alan Buribayev.
Castigatoarea Premiului al II-lea, Hyeonjeong Lee (13 ani, Coreea de Sud) a interpretat Concertul in re major pentru vioara si orchestra op. 77 de Johannes Brahms in timp ce castigatoarea Premiului al III-lea, Wakana Kimura (21 de ani, Japonia), a interpretat Concertul nr. 2 pentru vioara si orchestra Sz. 112 de Béla Bartók.
Concursul International George Enescu se desfasoara sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei, fiind un proiect cultural finantat de Guvernul Romaniei prin Ministerul Culturii si organizat de catre ARTEXIM.
Juriul Sectiunii de Vioara pentru cea de a XIX-a editie a Concursului International George Enescu a fost format din violonistii Dmitry Sitkovetsky (Presedinte al Juriului), Mihaela Martin, Liviu Prunaru, Silvia Marcovici, Shlomo Mintz, Boris Garlitsky, David Halen si managerii Doug Sheldon si Benjamin Schwartz.
In primul rand, felicit si multumesc orchestrei si dirijorului acestei finale: in aceasta seara am ascultat trei concerte diferite, foarte dificile, in special Bartók. Toti muzicienii din orchestra au dat tot ce au avut mai bun. Le multumesc colegilor mei de juriu, alaturi de care am ascultat foarte multe interpretari la vioara, multe dintre ele spectaculoase.
Mihaela Martin, Boris Garlitsky si cu mine, am ascultat 187 de concurenti cu talente remarcabile din intreaga lume. Dintre acestia, au fost selectati 50, din care 37 au ajuns la concurs, 12 au cantat in runda a doua, 6 in semifinala si 3 in finala. A fost o calatorie minunata, sustinuta de dumneavoastra, publicul concursului, cei care ati oferit si premiul publicului.
Dmitry Sitkovetsky, Presedintele Juriului Sectiunii de Vioara
Premiul I al editiei a XIX-a a Concursului International George Enescu este in valoare de 15.000 de euro net, premiul al doilea de 10.000 de euro net, iar premiul al treilea de 5.000 de euro net. De asemenea, laureatilor Concursului International George Enescu 2024 li se va oferi sansa de a concerta in cadrul editiilor 2025 si 2026 ale Festivalului si Concursului International George Enescu, precum si in concerte organizate in cadrul stagiunilor filarmonicilor din tara.
Trofeele Concursului Enescu 2024, oferite celor trei tinere violoniste, sunt realizate de catre artistul Mihai Bancila.
In cadrul Galei de premiere s-au oferit si trei premii speciale:
Premiul Stefan si Valentin Gheorghiu pentru cea mai buna interpretare a unei Sonate de George Enescu, in valoare de 3.000 de euro net, a fost castigat de Mayumi Kanagawa.
Premiul pentru cea mai buna interpretare a lucrarii impuse – B.A.C.H., Passacaglia pentru vioara solo de Vlad Maistorovici in valoare de 2.000 de euro net, a fost castigat de Hyeonjeong Lee.
Premiul Publicului, in valoare de 1.000 de euro net, a fost castigat de Hyeonjeong Lee.
Finala Concursului de Vioara se mai poate inca urmari online, pe website-ul concursului: www.concurs.festivalenescu.ro.
Violonista americano-japoneza Mayumi Kanagawa are 30 de ani si este stabilita la Berlin. Kanagawa este apreciata pentru sunetul sau bogat si profund, pentru muzicalitatea sa esentializata si captivanta si s-a impus atat ca solista, cat si ca membra in formatii camerale. A cantat cu numeroase ansambluri, printre care Orchestra Teatrului Mariinsky, Orchestra Nationala a Belgiei, Orchestra Simfonica a Radiodifuziunii din Praga, Orchestra Germana de Camera a Filarmonicii din Bremen, Orchestra Simfonica a Radiodifuziunii Finlandeze, in repertorii care cuprind lucrari pornind de la Bach si ajungand pana la Britten sau Berg. In prezent, este ambasadoarea noului proiect Ribbon, derulat de El Sistema Japonia, care ofera instrumente si educatie muzicala copiilor din sistemul de plasament. Mayumi Kanagawa canta pe o vioara semnata de Antonio Stradivarius, din 1725, imprumutata cu generozitate de Fundatia Nippon Music.
Hyeonjeong Lee este din Coreea de Sud si are 13 ani, iar in prezent studiaza cu Sunny Lee la Conservatorul Central din Seul. A inceput sa studieze vioara la varsta de 6 ani si a avut primul sau recital la Yeongsan Yangjae Hall la varsta de 9 ani. A obtinut premiul I, fiind cel mai tanar participant al Concursului International pentru Tineri Violonisti Leonid Kogan din 2022. In acelasi an, a castigat marele premiu si o bursa la Concursul International de Muzica Rising Stars Grand Prix din Berlin. In 2023, si-a sustinut recitalul de debut la Laeiszhalle din Hamburg, la invitatia Orchestrei New Jersey Sinfonietta. Recent, a concertat alaturi de Orchestra Filarmonica din Seul (2024), Orchestra de Camera Seoul Virtuosi (2023) si Orchestra Filarmonica GIMPO (2021).
Wakana Kimura are 23 de ani si este din Japonia. A inceput sa cante la vioara la varsta de 4 ani, iar la 16 ani a inceput sa ia lectii de la profesorul Mauro Iurato, in Italia. In 2018 si 2019 a participat la cursuri in cadrul Academiei Internationale Forum Musikae din Madrid, Academiei Internationale de Vara din cadrul Universitatii Mozarteum (2018), dar si la Academia Internationala de Muzica Orpheus (2017, 2019). Din 2021 studiaza vioara cu profesorul Lothar Strauss si, din 2022, muzica de camera cu profesorul Stefan Mendl, la Universitatea de Muzica si Artele spectacolului din Viena. Printre competitiile la care a participat si a fost laureata se numara Concursul de Muzica pentru Studenti din Japonia, divizia liceenilor din Osaka, Concursul International Antonio Vivaldi, Concursul International al Academiei Forum Musikae, Concursul International de Vioara Premio Rodolfo Lipizer, Concursul Stefanie Hohl etc. Wakana Kimura a fost finalista si laureata a premiului Thomann la Academia Centrala Internationala de Muzica din Viena (CIMA, 2019).
Concursul International George Enescu, initiat in 1958, este unul dintre cele mai importante evenimente de profil din lume, oferind tinerilor muzicieni o platforma de afirmare la nivel international. De-a lungul anilor, concursul a consolidat pozitia Romaniei pe scena culturala globala, fiind singurul concurs din Romania afiliat Federatiei Mondiale a Concursurilor Internationale de Muzica Clasica si a descoperit numeroase talente care au devenit artisti de renume mondial. Editia din 2024 promite sa fie una de exceptie, continuand traditia de a aduce in prim-plan talente ale muzicii clasice.
Adauga comentariu