Home » Retro Party la Eforie Colorat. Sorin Lupascu deschide vara in cel mai mare cinema in aer liber de la Marea Neagra
Evenimente Teatru si Film

Retro Party la Eforie Colorat. Sorin Lupascu deschide vara in cel mai mare cinema in aer liber de la Marea Neagra

Eforie Colorat, powered by Kaufland Romania, propune peste 200 de evenimente, gazduite pe toata durata verii (1 iulie – 1 septembrie) de Gradina Cinemascop din Eforie Sud. * Artistii Meri The Zu si Reinier Landwehr vor realiza o noua lucrare murala monumentala la gradina de vara. * In perioada 1 august – 11 august, Festivalul Cinemascop dedica fiecare zi promovarii culturii unui stat din Europa. * Warm-Up, pe 29 iunie, intre orele 12.00 – 22.00, la Acuarela Bistro din Bucuresti.

Valuri, soare si vederi de la mare, din veri in care visurile calatoreau cu BTT, iar aventura incepea cu Radio Vacanta! Sorin Lupascu pornea candva din Costinesti cu un rucsac in spate, in care inghesuia, de-a valma, amintiri de la Ring si din Disco CH, benzi de magnetofon, cabluri, microfoane si emotiile miilor de tineri care ascultau candva muzica buna doar la discoteca. Dupa un drum de film, presarat cu premiere, vernisaje si, mai ales, cu intalniri RetroParty, Sorin Lupascu ajunge la inceput de iulie la Eforie Sud, pentru deschiderea unui nou sezon in Hub-ul International de Arta Contemporana Eforie Colorat. Un DJ iconic evoca la Cinemascop simboluri din istoria emotionala recenta, cu role BASF pe pupitrul cu magnetofon Rostov, cu globuri disco si glam ‘80 cu Stela Enache, Savoy, C. C. Catch sau Modern Talking.

„Ce poti sa-ti doresti mai mult, atunci cand dansezi, decat sa auzi, in pauze, valurile marii? Incepeam candva vara cu tineri care abia asteptasera sa termine scoala ca sa se distreze, sa-si faca noi prieteni, sa invete pasi de dans, sa evadeze din linistea sinistra care ne apasa atunci pe toti. Au trecut anii, dar bucuria a ramas aceeasi. Incep inca un sezon pe litoral, de aceasta data intr-o conjunctura pe care nici nu o visam inainte de 1990 – proiectii cinematografice, sute de tineri bine informati in domeniul muzical si amatori de cinema, echipe de organizare pe care nici nu banuiam ca le-am putea cunoaste vreodata… ”

Sorin Lupascu
Prezentator discoteca

Accesul la evenimentele incluse in programul acestei editii este liber. Mai multe informatii despre festival vor fi publicate pe site-ul evenimentului, precum si pe paginile oficiale ale acestuia.

29 iunie – EFORIE COLORAT & ACUARELA – BUCHAREST BLAST

Warm-up. Eforie Colorat va asteapta sambata, 29 iunie, intre orele 12.00-22.00, la Acuarela Bistro din Bucuresti, unde a fost programata o serie de evenimente in avanpremiera lansarii de la mare: Adina Albina coordoneaza ateliere dedicate ilustratiei pentru copii, vor fi cursuri de scriere creativa asigurate de Greenpeace Romania, proiectii Short Film Breaks si o degustare de vin (Caii de la Letea).

1 iulie – Eforie Sud. Regizori pe val si Arta la Mal

Sustinut de institute culturale europene, nationale si locale, misiuni diplomatice si festivaluri de film internationale, Eforie Colorat este un spatiu alternativ de intalnire la Marea Neagra si, totodata, primul centru dedicat artelor contemporane de pe litoralul romanesc. Reunind genuri diferite si viziuni multidisciplinare, cel de-al patrulea sezon aduce artisti ai noului val in laboratorul creativ din Eforie Sud, un spatiu deschis tuturor formelor de cultura si celor mai diverse experimente in arta contemporana. Incepand din 1 iulie, Cinemascopul din Eforie Sud se redeschide, pentru vara filmelor bune, pentru concerte, vernisaje de arta contemporana, ateliere sau sesiuni performative.

„Deschidem cu un Retro Party inspirat din filme, cu globuri de discoteca, cu hituri ale anilor ’80 si cu alte simboluri ale istoriei emotionale recente. Sunt, cu toate, borne ale evolutiei societatii romanesti in ultimele decenii, un moment din seria recapitularilor necesare pentru a intelege o noua etapa de dezvoltare. Intr-un deceniu care valorizeaza identitatea colectiva si comunitatile. Cinemascopul de la Eforie se deschide pentru 50 de seri de film, in care am programat cele mai diverse productii, blockbustere, scurtmetraje, animatii, filme romanesti sau filme vechi iconice. Suntem un hub de arta contemporana, asa ca avem si anul acesta, in rezidenta la Eforie, cei mai interesanti artisti ai momentului.

Avem proiecte green-culture si de reciclare creativa – o incercare de a vorbi despre simplitate si natura intr-o era in care tehnologia schimba totul, de la rolul si sensul actului artistic, la materia sensibila cu care acesta opereaza. Avem idei si le oferim si un cadru teoretic de dezvoltare, in dezbateri, colocvii si interventii performative, o serie de intalniri gandite pentru a pune in discutie diverse teme contemporane, de la stoparea agresiunii asupra naturii, in contextul mai larg al practicilor consumeriste sau al schimbarilor geopolitice, pana la efectele pe care toate acestea le vor avea, pe termen lung, asupra conceptelor de ecologie si responsabilitate fata de mediu. Ne inspira curentele europene, cum ar fi New European Bauhaus – un nou model de dezvoltare bazat pe frumos, util si sustenabil si, totodata, o noua incercare de a demonstra ca arta este limbajul comun prin care se poate realiza schimbarea. Promovam aceste principii si le replicam in tot ceea ce facem. Deschidem spatii alternative, in care comunitatile creative isi intalnesc publicul si folosesc arta si dialogul ca modalitati de chestionare a societatii. Construim, an dupa an, un ecosistem cultural dedicat calatorilor, dar mai ales comunitatii locale, cu speranta ca Eforie Colorat ar putea deveni, in timp, un eveniment emblematic pentru Eforie Sud si, de ce nu, unul dintre vectorii credibili de dezvoltare regionala”, spun fondatorii Eforie Colorat, Alexandra Dumitrescu si Emil Cristian Ghita.

Cinci vernisaje de arta contemporana deschid hub-ul creativ Eforie Colorat

EFORIE SUD
1 IULIE
ORA 19:00, Vernisaje
ORA 21:00, RETRO PARTY

Gradina Cinemascop din Eforie Sud se deschide luni, 1 iulie, de la ora 19.00, cu cinci vernisaje:

● Galeria E T A J on Wheels a fost transformata de Mimi Plesoianu intr-o lucrare imersiva, ilustrand atmosfera idealizata a unui litoral oniric: o lume a culorilor saturate si a valurilor inspumate, luminate de rasaritul soarelui. E un portal atemporal jucaus, prin care fiecare dintre noi poate trece spre un moment din timp cu amintiri dragi, in care totul este dulce, stralucitor si nostalgic.

● Instalatia semnata de Emil Cristian Ghita vorbeste despre ecologie, folosind reciclarea ca metoda si ambalajul de sticla ca material de lucru pentru expresia artistica. Sticla, un obiect banal si cu o existenta efemera, evoca o stare de gratie intr-un echilibru fragil, prea usor de distrus. Privitorul ar putea deveni el insusi creator de sens, pornind de la premisa ca fiecare obiect care se foloseste mai mult de o singura data devine putin mai mult decat un consumabil efemer.

● Adrian Preda, alaturi de Alina Marinescu, Andrei Turenici, Irina Maria Iliescu si Meri The Zu, lanseaza seria eco-performance „Arta (si ecologie) la Mal(ul Marii)”. Lucrarile dau imagine unor scenarii triste, dar foarte probabile. Artistii cauta urmele civilizatiei moderne in valuri tulburi sau insotesc pana departe drumul speciilor pentru totdeauna alungate de vecinatatea cu oamenii.

● Lansarea suitei desenelor semnate de Adrian Preda e insotita de un moment de poezie. Invitatul special este Florin Dumitrescu, un autor care vorbeste despre natura fara tonalitati de manifest, fidel doar unui splendid spectacol al limbajului si versificatiei. Replica data receptarii cliseizate a uneia dintre marile teme ale poeziei din toate timpurile si, totodata, indemn la regandirea principiilor de coexistenta a noastra cu nonumanul, volumul sau, Sentimentul naturii este, intai si-ntai, o carte in care esteticul asimileaza elegant ideologicul, lasand poezia sa emane frumusete. Volumul de poezie Sentimentul Naturii, semnat de Florin Dumitrescu, este publicat de Casa de Editura Max Blacher, in parteneriat cu H’art Gallery.

● La 1MP Gallery va fi vernisata lucrarea „Landscape” – in egala masura iconica si narativa, a Alexandrei Dumitrescu. Iconica – pentru ca ilustreaza Natura, in sensul romantic al termenului. Narativa – pentru ca spune o poveste, ca intr-un film francez, alb-negru, din anii ‘60. Nu stim cum incepe momentul si nici cum se termina. Nici care sunt eroii si care raufacatorii.

● Petrecerea animata de DJ Sorin Lupascu incepe de la ora 21:00.

„Zonele de coasta sunt, poate, cele mai vulnerabile in fata valului consumerist”

„Am fost incantati sa auzim, in ultimii ani, ca insusi conceptul de frumusete este sustinut si promovat de institutiile europene! Cele trei principii ale curentului New European Bauhaus – sustenabilitate, incluziune si estetica – sunt, de fapt, directii pentru a ne (re)imagina viitorul, un drum colectiv, pe care suntem invitati sa il conturam impreuna. Zonele urbane si rurale europene si-au definit identitatea de-a lungul secolelor de istorie comuna, reflectata deopotriva in cladiri, peisaje si povesti. „Spiritul locului” modeleaza felul in care orasele si regiunile isi asuma misiuni legate de calitatea vietii comunitatilor lor. In acest sistem mai larg, zonele de coasta sunt, poate, cele mai vulnerabile in fata multor tipuri de amenintari, dar mai ales in fata valului consumerist. Presiunea ideii de randament in alternanta sezon/extrasezon si conceptul ademenitor al vacantelor fara griji au incurajat si au justificat, vreme de ani, exploatarea turistica iresponsabila.

Pe litoralul romanesc exista statiuni de vacanta, dar si orasele locuite, iar acestea din urma au infruntat decenii de depersonalizare in cautarea unei formule vandabile. Probabil ca a venit vremea sa mizam pe identitatile lor reale in procesul de dezvoltare. Sa ne amintim, de pilda, ca Eforie Sud, in trecut denumita Carmen Sylva, era prima statiune de pe litoralul romanesc, centru al elitelor bucurestene si europene, construit cu o preocupare deosebita pentru estetica si tocmai de aceea una dintre cele mai vizitate statiuni de pe continent. Sa fi uitat, oare, acest trecut? Eforie Colorat tocmai despre asta vorbeste, despre identitati, despre bune practici in exploatarea turistica, despre noi viziuni cu privire la mediu si despre rolul culturii in dezvoltarea comunitatilor. Aduce arta contemporana in comunitatea locala si promoveaza reciclarea creativa, cresterea sustenabila, respectul pentru mediu si diversitatea culturala, valori in care credem si pe care le cultivam prioritar. Alaturi de alte entitati locale, suntem mandri sa imaginam acum programe pentru reducerea decalajului de acces la cultura specific comunitatilor din orasele mici si pentru antrenarea oamenilor in demersuri educationale care sporesc coeziunea grupurilor si sentimentul de bunastare colectiva”, spun fondatorii Eforie Colorat, Alexandra Dumitrescu si Emil Cristian Ghita.

Gradina Cinemascop 2024, Editia IV
In programul verii:

● Scurtmetraje premiate din portofoliul Short Film Breaks se numara printre cele 50 de proiectii de film programate anul acesta la Eforie Colorat.

● „Biografia cuplurilor de artisti”, un proiect dezvoltat de dr. Ioana Marinescu, prilejuieste proiectii de film sau discutii despre oglindirea partenerilor de viata in situatii extreme si despre felul in care unul isi asuma, la nivel emotional, munca si arta celuilalt. (19-21 iulie 2024)

● Galeria 1MP Gallery adauga in oferta verii expozitii de arta si fotografie contemporana, alaturi de o suita de ateliere de creatie. Galeria va gazdui pe toata durata verii expozitii de arta, de fotografie sau instalatii de arta contemporana, printre care si cele ale artistilor Adrian Preda, Alexandra Dumitrescu, Emil Cristian Ghita si Matei Emanuel, curatoriate de Ioana Marinescu si Robert Bajenaru.

● Institutul Francez aduce la Eforie Sud o eco-expozitie adaptata din cartea de banda desenata O lume fara sfarsit, ilustrand lungul dialog dintre cei doi autori – Jean-Marc Jancovici si Christophe Blain. Este o poveste despre modurile in care a fost utilizata energia de-a lungul istoriei, urmarind ascensiunea energiilor fosile si, mai apoi, impactul acestor practici asupra mediului, in special asupra climei. Lucrarile abordeaza si solutiile posibile: energie nepoluanta, alimentatie, transport, urbanism. Inca de la publicarea sa in 2021, banda desenata O lume fara sfarsit a cunoscut un succes imens. Este cea mai vanduta carte din Franta in 2022, cu peste 800.000 de exemplare, si a fost tradusa in mai multe limbi. Institutul Francez a dorit sa adapteze aceasta banda desenata, pentru a contribui la sensibilizarea publicului cu privire la miza tranzitiei ecologice. Demersul a fost sprijinit de reteaua Institutelor Franceze, al Aliantelor Franceze si de toti partenerii acestor organizatii.

● Art Machine – Mihai Zgondoiu. Proiectul Art Machine incurajeaza consumul sanatos de arta, oferind expunere si sustinere financiara artistilor implicati in proces. Din iulie 2020, a pus la dispozitia publicului 47 de serii de lucrari originale. Cele 42 de desene prezente in Art Machine fac parte din proiectul “#RIEN” al lui Mihai Zgondoiu. Cifra 42 corespunde cu anii artistului, impliniti in luna februarie 2024. Desenele au fost create special pentru proiectul Art Machine #48.

● „Arta (si ecologie) la Mal(ul Marii)” reuneste povesti despre oameni si natura, semnate de cinci dintre cei mai interesanti artisti vizuali ai momentului: Irina Maria Iliescu, Alina Marinescu, Adrian Preda, Andrei Turenici si Meri The Zu. Expozitia este curatoriata de Ioana Marinescu.

● HotSpot Greenpeace. ⁠In parteneriat cu Eforie Colorat, comunitatea Greenpeace Romania deschide, in interiorul gradinii Cinemascop, un spatiu alternativ de relaxare, organizare comunitara si informare. Incepand cu aceasta vara, Greenpeace propune proiectii de film pe teme de mediu, ateliere creative pentru copii si adulti sau activitati de solidarizare si constientizare pentru protejarea biodiversitatii Marii Negre.

● Festival in festival! In perioada 1 august – 11 august, Festivalul Cinemascop dedica fiecare zi promovarii culturii unui stat din Europa. Vom crea noi legaturi intre oameni, prin intermediul filmului, atelierelor creative, atelierelor de gatit, concertelor, sporturilor si activitatilor de agrement. Intalnirile vor avea loc atat in gradina de vara, cat si pe plaja.

● Artistii Meri The Zu si Reinier Landwehr vor realiza o pictura murala de mari dimensiuni, cu suprafata de 100 mp, pe spatele ecranului de proiectie al gradinii de vara, un spatiu cu puternica vizibilitate in oras. Lucrarea completeaza colectia semnata, in rezidentele din anii trecuti, de artisti precum Mircea Modreanu, coordonator al proiectului E T A J artist – run space, Lucian Sandu Milea, co-fondator al proiectului Carol 53, alaturi de Ana Cristina Toma – cunoscuta pentru explorarea intersectionalitatii intre experiment decorativ, moda, ilustratie, interventii muraliste in spatiul public si privat – sau de artistul francez Antoine Martinet, alias MioSHe, consacrat in lucrari monumentale care chestioneaza relatiile dintre om, spatiul urban si natura. Seria interventiilor si muralelor de la Eforie Sud a fost startata de artisti ca Barbora Idesova (Cehia), Andreea Toma (ATOMA) si Robert Obert.

Eforie Colorat. Eforie Colorat este un hub cultural deschis in anul 2021 la Eforie Sud, cu sprijinul Kaufland Romania, in beneficiul turistilor si al membrilor comunitatii locale, pentru comunitatile artistice si pentru grupurile de dialog civic la nivel national – care au la dispozitie, anual, o serie de rezidente creative la Marea Neagra. Initiat de Forumul Artelor Vizuale, in parteneriat cu Centrul Ceh si primaria Orasului Eforie, programul Eforie Colorat isi propune promovarea unui set de bune practici pentru dezvoltarea in zone cu acces limitat la cultura, ridicarea nivelului de educare si constientizare in probleme de mediu si revitalizarea spatiilor de intalnire comunitara de la malul Marii Negre. Eforie Colorat doreste sa fie un spatiu alternativ de inspiratie pentru comunitatea artistica, pentru decidentii din administratiile locale si centrale, si punct de intalnire pentru specialisti si grupuri civice, intr-un efort comun de a identifica solutii actuale de regenerare urbana, ecologie creativa, exploatarea etica si coerenta a potentialului turistic, economie circulara, spirit civic, dezvoltare sustenabila si oportunitati de crestere prin cultura in zone marginalizate.

Echipa:

Fondatori: Alexandra Dumitrescu si Emil Cristian Ghita | Grafica: Andrei Turenici | Curator: Ioana Marinescu | Foto-Video: Alexandra Dumitrescu si Ruxandra Lipan | Comunicare: Evantia Barca | Social Media: Alexandra Ghita | Financiar: Alina Chiciudean | Logistica: Ionut Cosmin Idu | Proiectie: Theodor Sarbu | Coordonator Voluntari: Andreea Solba

Informatii despre Eforie Colorat sunt disponibile online, pe Facebook, Instagram, YouTube.

Participarea la toate evenimentele programate anul acesta la Eforie Sud este gratuita.

Facebook