Televiziunea Romana celebreaza Ziua Culturii Nationale, moment important pentru promovarea si aprecierea valorilor culturale romanesti. Cu aceasta ocazie, telespectatorii pot urmari o serie de programe speciale dedicate artei, literaturii si istoriei romanesti, TVR subliniind astfel preocuparea sa fata de cultura nationala.
Miercuri, 15 ianuarie, TVR Cultural, singurul post TV dedicat promovarii artei si culturii, ne indeamna sa exploram o varietate de emisiuni care includ documentare, interviuri cu personalitati marcante, editii speciale si evenimente culturale de prestigiu.
15 ianuarie este ziua de nastere a marelui poet Mihai Eminescu, sarbatorita pe ambele maluri ale Prutului prin Ziua Culturii Nationale. De la ora 19:00, telespectatorii TVR Cultural pot urmari o editie speciala a emisiunii „Intrare libera”, moderata de Mirela Nagat. „Supratema acestei editii pasionante, pe alocuri polemica, e ,,statuia” lui Eminescu. Vorbim, evident, despre mitul cultural si comunitar crescut in jurul figurii lui Eminescu, despre felul in care a fost instrumentat in peisajul memorial: ne uitam la toponimie, la monumentele care i-au fost dedicate. Si nu in ultimul rand, chestionam felul in care ne raportam la publicistica lui nationalista, care are si texte antidemocrate”, a spus Mirela Nagat.
„Cum este receptat Mihai Eminescu astazi?”, „Dincolo de mitul care il invaluie, cum il (mai) citim astazi pe Mihai Eminescu?”, „Cum a fost exploatat mitul Eminescu de diversele regimuri politice?” sau „Cum ar trebui predata in scoli opera eminesciana?” sunt doar cateva dintre intrebarile la care vor incerca sa raspunda invitatii Mirelei Nagat: Ioana Bot – profesor de literatura romana la Universitatea „Babes Bolyai” din Cluj-Napoca, Mihai Coman – profesor universitar emerit, fondatorul Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii de la Universitatea Bucuresti, Bogdan Cretu – profesor la Facultatea de Litere a Universitatii „Al. I. Cuza” din Iasi, Caius Dobrescu – profesor la Departamentul de Studii Literare, Universitatea Bucuresti si Mihai S. Rusu – conferentiar la Facultatea de Stiinte Socio-Umane, Univesitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Editia speciala „Intrarea libera”, poate fi urmarita si la TVR 1 si TVR International, de la ora 21:00.
Cultura este tema si in documentarele pe care TVR Cultural ni le propune in premiera: „Manastirea Vacaresti”, povestea demolarii Manastirii Vacaresti, documentar realizat in 1985 si interzis pana in 1990, in regia lui Nicolae Corjos (ora 15:00 – Se difuzeaza de la ora 14:45 la TVR Moldova si la TVRi de la 18:45) si „Cufarul lui Eminescu” (ora 15:30, regia Cristian Radu Nema si Mimis Ravanis). „Cufarul lui Eminescu” se deschide si ne arata caietele lui Eminescu, iar actorii Ion Caramitru si Cristian Motiu ii poarta pe spectatori prin lumea fascinanta a tineretii eminesciene, cand poetul, insotit de cufarul sau cu manuscrise, calatorea spre Viena, Berlin sau Bucuresti. Programul va fi difuzat de la ora 16:00 la TVR Moldova si de la 19:30, la TVRi.
Perioada petrecuta la Viena de compozitorul Ciprian Porumbescu este subiectul documentarului „Popas imperial”, difuzat de la ora 16:45, tot la TVR Cultural. Iar in emisiunea „Vremuri si discursuri”, realizata de Ruxandra Tuchel (ora 17:15), pornind de la adevarul universal valabil desprins din versurile Glossei eminesciene, actorul Marius Bodochi aduce in contemporaneitate publicistica lui Mihai Eminescu.
De la ora 17:50, la TVR Cultural urmarim Concert la Teatrul Monumental – Cvartetul Marian Moraru (Las noches del Monumental -“Traspasando fronteras”, Spania, 2023, ora 17:50). Crossing borders este un proiect inspirat din mai multe stiluri muzicale, dintre care folclor romanesc, irlandez, jazz si flamenco. Interpreti: violonistul Orchestrei Simfonice a Radioteleviziunii Publice din Spania – Marian Moraru – impreuna cu cvartetul sau: Ricardo Amador – chitara rece, Santiago Greco – chitara electrica, Raúl Benavent – percutionist.
Spectacolul „Constantin Brancoveanu”, de Nicolae Iorga, o productie a Teatrului National de Televiziune, din 1974, se vede de la ora 22:00. Venit la conducerea statului atunci cand nimeni nu dorea sa preia puterea, Brancoveanu rezolva, pe rand, toate problemele pe care avaritia boierilor vremii le provoaca: biruri mari luate de doua ori in numele lui, tradare, minciuna. Sfarseste intr-o inchisoare otomana, refuzand sa se lepede de credinta lui ortodoxa. In regia lui George Teodorescu, spectacolul se bucura de o distributie ce reuneste mari actori, printre care: Stefan Iordache (Constantin Brancoveanu), Silvia Popovici (Doamna Marica), Costel Constantin (Spatarul Stefan), Raluca Zamfirescu (Vadana) etc.
De Ziua Culturii Nationale, TVR 1 lanseaza miniseria documentara „Viitorul de ieri”, realizata de Claudia Nedelcu Duca, despre istoria unor cladiri emblematice din Capitala. In primul episod, difuzat pe 15 ianuarie, ora 21.00, descoperim tumultuoasa istorie a cladirii Teatrului National din Bucuresti, un proiect aprobat in 1960 de Gheorghe Gheorghiu Dej, cu tanarul arhitect Romeo Belea ca autor, transformata de alt arhitect, in 1978, la cererea lui Nicolae Ceausescu, intr-o cladire putin functionala si refacuta de Romeo Belea in timpul directoratului lui Ion Caramitru. Episoadele 2 si 3 ale miniseriei, despre Sala Palatului si cel dedicat Bucurestiului pot fi urmarite la TVR 1 pe 22 si 29 ianuarie, la aceeasi ora.
Cu ocazia Zilei Nationale a Culturii si a inaugurarii Anului “Mihai Eminescu” la Chisinau, TVR Moldova va transmite in direct, pe 15 ianuarie, cu incepere de la 18.30, spectacolul-concert al Teatrului National “Mihai Eminescu” intitulat sugestiv: „Numai Poetul”. Evenimentul este prilejuit de aniversarea a 175-ea de la nasterea poetului national, considerat un simbol al literaturii romane si universale. De la ora 22:00, puteti urmari un concert de muzica academica semnat Ion Aldea-Teodorovici. Piese celebre, creatii inedite, fragmente din muzica de teatru si film.
Prin programele sale, Televiziunea Romana reafirma rolul sau esential in promovarea culturii nationale si in educarea publicului, contribuind la dezvoltarea unei societati informate si apreciative fata de valorile pe care si le-a impus.